Vanuit onze samenwerking met Miles Ahead Business zijn wij gevraagd deel te nemen in Stichting Beter met Elkaar, om vanuit onze kennis en expertise bij te dragen aan de ontwikkeling van open source standaarden en slimme technologische oplossingen voor gegevensuitwisseling tussen het sociale- en zorgdomein.
Het doel was het creëren van doorbraken voor schaalbare nieuwe (ICT-) toepassingen in de gezondheidszorg over drie zorgdomeinen (Sociaal, persoonlijk en professioneel) heen. Met als voorwaarde om gebruik te maken van (bestaande) interoperabele open source standaarden.
Onze deelname heeft geleid tot:
De ontwikkeling en oplevering van een nieuwe standaard: Health Tools Interoperability (HTI). Middels HTI kan vanuit een portaal anoniem, een app of programma van derden gestart worden.
HTI heeft de interesse gewekt van VWS, Medmij en Stichting Koppeltaal.
De ontwikkeling van een proof-of-concept t.b.v. gegevensuitwisseling en eigen regie over data. Meer weten? Lees het nieuwsbericht.
De resultaten van onze werkzaamheden zijn onder open source licentie beschikbaar op Github.
Headease is sinds de oprichting van Koppeltaal in 2014, een zeer actief lid van de Koppeltaal Community. Zo hebben wij bijgedragen aan de ontwikkeling van Koppeltaal door documentatie, ontwikkeling, beheer en automatisering van release- en testprocessen van de Koppeltaal Adapters en aanbevelingen op het gebied van performanceverbeteringen.
Dit heeft ertoe geleid dat VZVZ Headease in 2019 heeft gevraagd de rol van Adapter-coördinator in te vullen en een belangrijke rol in te nemen in de ontwikkeling van Koppeltaal 2.0. Meer lezen?
De samenwerking met Antes is ontstaan uit de samenwerking met Bouman GGZ en Zorgaanbieders online. Deze samenwerking kenmerkt zich door het samenbrengen van innovatieve ideeën en technieken en een iteratief ontwikkelingsproces met veelvuldige toetsing bij eindgebruikers. Hieruit zijn een aantal toonaangevende applicaties ontstaan:
De eerste E-mental Health interventies, door het Trimbos instituut als eerste in Nederland beoordeeld met het keurmerk: ‘Online Hulpmiddel'.
Een e-health CMS, voor de ontwikkeling en ontsluiting van e-health modules, lessen, plugins en interventies.
Het eerste, los van content functionerende, cliëntenportaal op basis van Koppeltaal. Het cliëntenportaal bestaat uit diverse ‘kleine’ applicaties die in synergie samenwerken om cliënten een naadloze overgang tussen interventies en andere behandel relevante informatie te bieden.
Met het E-CMS (E-health Content Management Systeem), kunnen zorginstellingen zelf e-health modules ontwikkelen en deze naar Koppeltaal publiceren. Groot voordeel is dat zij hierbij niet aan navigatie of andere functionaliteiten vast zitten.. Hierdoor kunnen de modules in elk portaal of platform ontsloten worden waarbij inzicht is op het resultaat en de voortgang. Zowel voor de cliënt als de behandelaar. Het E-CMS is in staat om op module- en lesniveau statussen te versturen. De inhoud wordt zonder portaal-specifieke functionaliteiten ontsloten en is voor het inloggen afhankelijk van Koppeltaal. Het E-CMS biedt een ‘Rich-text editor’ met praktische opmaakmogelijkheden (HTML/CSS) en oefeningen: Multiple Choice, Fill in the blanks en Drag & Drop.
Eén omgeving van waaruit gebruikers toegang hebben tot hun behandelplan, bestaande uit e-health materiaal gekoppeld via Koppeltaal en alle relevante tools als chat, agenda en videobellen. Dat is wat het cliëntenportaal biedt. Revolutionair aan dit portaal is dat het doelgericht en modulair ontwikkelt is, om via de volledige Koppeltaal specificaties te kunnen communiceren. Het cliëntenportaal bestaat uit diverse applicaties die in harmonie samenwerken, zodat de cliënt het gevoel heeft in één systeem te werken, terwijl de GGZ-instellingen de vrijheid hebben om te kiezen uit de beste ondersteunende tools. Het cliëntenportaal bestaat uit de volgende technische componenten:
De gebruikersinterface
Identificatie en autorisatie-laag op basis van Keycloak.
Een interoperability API (Worker), verantwoordelijk voor: integratie met externe systemen zoals Koppeltaal en overige API’s, het synchroon houden van informatie, het leveren van real-time informatie aan de gebruikersinterface.
Agenda.
Video-bellen & chat op basis van Jitsi.
De composer is een belangrijke stap naar resultaatgericht behandelen en geeft invulling aan de wens om e-Health van verschillende aanbieders, middels Koppeltaal tot één aanbod te kunnen samenvoegen. Dit aanbod kan vervolgens ontsloten worden in cliëntenportalen. Dankzij deze applicatie is het mogelijk om bijvoorbeeld na afronding van Les 1 van module Slaap van aanbieder A, automatisch naar Rom 2 te gaan van aanbieder B. Hierbij hoeft de cliënt zelf dus niet tussen verschillende systemen te navigeren. Dankzij de Composer is het mogelijk om een mix & match aanbod te ontwikkelen dat voldoet aan de specifieke wensen per cliënt. Hierdoor kunnen zorginstellingen optimaal gebruik maken van het rijke aanbod aan e-health materiaal, zodat cliënten uiteindelijk profiteren van een persoonlijk behandelplan.