Veilige uitwisseling van gegevens en toegang tot essentiële cliënt- en patiëntdata is één van de grootste uitdagingen in de zorg. Zo ook in de geboortezorg. Tijdens de door Babyconnect georganiseerde Hackathon is het gelukt om cliëntgegevens tussen verschillende organisaties volgens de meest strenge normen digitaal uit te wisselen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van het systeemonafhankelijk ‘Nuts’. Een op internationaal gebaseerde standaarden ‘open standaard’.
Het doel
Babyconnect is een versnellingsprogramma voor informatie-uitwisseling tussen patiënt/cliënt en professional (VIPP) voor instellingen in de geboortezorg zoals BovenMaas Prenataal. Het doel van de hackathon was om aan te tonen dat gegevensuitwisseling tussen verschillende IT-aanbieders en systemen van binnen en buiten de zorg en onafhankelijk van een platform, mogelijk is door gebruik te maken van open standaarden. Door middel van een proof of concept (POC) is dit nu succesvol bewezen. Het eindresultaat was een demo waarin BovenMaas-data live met het CareSharing platform werd gedeeld. Bekijk de demo hier.
De volledige presentatie van Babyconnect (exclusief de demo) is hier te vinden.
Mede mogelijk gemaakt door Headease
Eric Smith: “Door de professionele inzet en technische ondersteuning van Headease heeft BovenMaas prenataal, als eerstelijns echocentrum, succesvol kunnen deelnemen aan de POC uitgeschreven door het landelijke programma uitwisseling gegevens geboortezorg Babyconnect. Met deze POC hebben we gezamenlijk kunnen aantonen dat veilige gegevensuitwisseling met gebruikmaking van open standaarden ook in de geboortezorg mogelijk is.”
Dit heeft Headease gedaan door specifieke technische componenten te ontwikkelen en de uitvoerige kennis van Fast Healthcare Interoperability Resources (FHIR) waarover Headease beschikt, in te zetten. Daarnaast heeft Headease de nog ontbrekende technische componenten voor de POC ontwikkeld en worden deze onder Mozilla Public license 2.0 (MPL) beschikbaar gesteld. Namelijk de ‘Convertor’, ‘Resource Server’ en ‘Viewer’. Door deze voorbeeldcomponenten onder MPL-licentie beschikbaar te stellen, kunnen deze bij de doorontwikkeling worden (her)gebruikt.
Technische beschrijving van het ontwikkelproces
De eerste stap was het converteren van Astraia-data naar FHIR-data. Op deze manier kan BovenMaas hun bron-data volgens de geldende standaard aanbieden.
De volgende stap was het opzetten van de Nuts-node en een vertrouwensrelatie met Caresharing vormen.
Vervolgens heeft Headease de proxy geïmplementeerd. De proxy is een belangrijke spil binnen de standaard. Deze is namelijk direct gekoppeld aan het publieke internet en is verantwoordelijk voor:
Introspectie uitvoeren van het access token;
Ophalen authenticatie-gegevens a.d.h.v. introspectie response (authenticatie);
(Bolt) Access policy controleren (autorisatie);
‘Search narrowing’. Zo kan de FHIR store gebruikt worden middels ‘read all’. De proxy zorgt er voor dat men alleen resources in de response krijgt die men mag zien.
Request ophalen uit de afgeschermde FHIR store en de response proxy-en naar de initiële request.
Tenslotte heeft Headease als bonus een Electronic Health Record System interface met een cliënten-overzicht gerealiseerd. Dankzij deze interface kan direct een toegangssleutel voor een zorginstelling en een cliënt worden aangemaakt. Hiermee kan een bevoegde instelling eenvoudig cliëntgegevens uit het BovenMaas bronsysteem ophalen (de FHIR store, middels de proxy).
Inzichten
Nuts biedt een gedegen oplossing voor het veilig uitwisselen van informatie. Omdat Nuts internationale standaarden gebruikt biedt het een solide basis voor een brede en snelle adoptie. Een erg sterk design principe is dat de meeste processtappen zijn te automatiseren en cryptografisch bewijs bevatten dat een actie ook daadwerkelijk uitgevoerd mag worden. Nuts heeft een heldere gelaagdheid. Dit is een groot voordeel als slechts een deel van de standaard nodig is.
Vervolg
Samen met andere zorgprogramma’s zal VIPP Babyconnect gaan vaststellen hoe het eindresultaat past in de gezamenlijke missie om veilige digitale gegevensuitwisseling in de zorg te realiseren. Daarnaast zal de uitkomst van de hackathon, ‘Nuts Bolt Zorginzage’ genaamd, in conceptversie gepubliceerd worden. Voorts worden er onder begeleiding van de Taskforce ‘samen Vooruit’ gewerkt aan de technische afspraak Zorginzage, dit is van belang voor een brede en interoperabele toepassing van Zorginzage.
BovenMaas Prenataal (als koploper) en Headease zullen in 2022 verkennende stappen zetten voor de implementatie en adoptie van de Nuts Bolt Zorg Inzage.